Voorbeschouwing SK Tongeren – Bocholt VV

Niets dan nostalgie op de foto, met het duel in Bevordering tussen Patria Tongeren en Bocholt VV. We schrijven april 1964, en de nederlaag in Tongeren betekende voor het Bocholt VV van o.a. Rik Vangompel (die het kopduel aangaat) de degradatie naar de provinciale reeksen. Dat fair-play nog iets betekende in die jaren, mag blijken uit volgende paragraaf in Het Belang van Limburg: “Te onderlijnen evenwel de moed waarmee Bocholt tot ’t einde streed, en de sportiviteit waarmede de nederlaag, en de daarmee gepaard gaande degradatie, werd aanvaard.” Dat het KBVV van toen mooi voetbal nastreefde, mag blijken uit volgende woorden: “Het verbaasde ons trouwens dat een ploeg met een uitstekend voetbal als dat van gisteren, in degradatiegevaar kon komen”. Nostalgie, je koopt er niets mee, maar hartverwarmend kan het wel zijn op een kille vrijdagavond.

Morgen krijgen we de eigentijdse versie van de derby. SK Tongeren mogen we het kleinkind noemen van het roemrijke Patria – na fusies en falingen – en dat is op zaterdagavond de bestemming voor onze jongens. De Eburonen doen het dit seizoen voortreffelijk, met voorlopig een vijfde plaats in de rangschikking. In september wisten ze onze jongens nog te verrassen in de Axor Arena, ondanks een 2-0 achterstand. We zijn dus gewaarschuwd voor morgen, temeer daar Tongeren kan rekenen op een gewezen insider genaamd Geert Berben, geboren en getogen in Kreyel en ongetwijfeld net iets alerter bij het zien van een zwart en wit voetbalshirt. Of hij morgen opdraaft, is echter hoogst twijfelachtig.

Onze jongens van hun kant lieten het vorige week een beetje afweten. Niet in het spel, waar we niemand iets aan inzet en zelfs kwaliteit konden verwijten, maar wel in efficiëntie. Veel overwicht, nauwelijks echt doelgevaar: zo speel je een degradatieklant als Lebbeke niet uit verband.

Laten we hopen dat de tegenstander morgen net iets meer aanvallende intenties heeft. Wij maken ons alvast op voor een genietbare derby, met hopelijk betere resultaten dan in april 1964 en in september 2022. Succes!

Other Articles

Club
Club