Medische info

Fit op het veld!

Om onze jeugdspelers zo goed mogelijk van medische ondersteuning te voorzien, werkt onze club samen met Groep Sam uit Bree.

Jeugdspelers die kwetsuren opgelopen tijdens een wedstrijd of training kunnen terecht bij Groep Sam in Bree.

Men moet steeds in het bezit zijn van een doktersattest vooraleer men zich aanmeld bij Groep Sam.

Wat houdt dit nu concreet in?
Spelers die een blessure hebben mogen bellen op 089/70 47 93

Indien nodig kan hij de speler adviseren, voor bijkomend onderzoek, een dokter of specialist te raadplegen.
Hiervoor kan men terecht bij onze clubdokter, Marc Schouteden (011/73 62 00) in Eksel

De jeugdkiné kan de speler ook andere ‘revalidatieoefeningen’ opleggen, om thuis of op de club, individueel uit te voeren.

Hij zal deze diagnose en de informatie i.vm.. trainingsbelasting die de speler mag ondergaan ook in ProSoccerData zetten zodat de trainer op de hoogte van wat de speler wel en niet mag/kan doen. Het is erg belangrijk dat de speler zich strikt aan deze raadgevingen houdt! Soms denkt een speler niks meer te voelen én gaat hij zelf 100% meetrainen, met het risico om de blessure te verzwaren en nog langer uit te zijn.

GEGEVENS KINÉ:
Groep Sam Bree
Watertorenstraat 16c
3960 Bree
Tel nr : 089/70 47 93

http://www.groepsam.be

Stap 1

Vraag aan uw afgevaardigde of in het secretariaat naar het formulier ‘Aangifte van ongeval’. Je kan het formulier ook hier downloaden

Stap 2

Breng het correct ingevuld formulier met een gele klever TIJDIG binnen op het secretariaat (postvakje Martin) , of mail het formulier naar onze Gerechtigd Correspondent (GC) Martin Knevels. (martinknevels@hotmail.com)<br /> De aangifte moet in het bezit zijn van de Voetbalbond binnen de 21 kalenderdagen na datum van ongeval.

Stap 3

Na de aangifte van het ongeval bij Voetbal Vlaanderen, krijgt u een formulier “Attest van herstel”. Dit is een gekleurd formulier. Dit dient, na volledig herstel, ingevuld te worden door de dokter. En dit formulier dient u ook aan onze GC te bezorgen. U mag geen wedstrijden spelen en niet trainen zolang dit formulier niet is binnengebracht.

Stap 4

Met alle rekeningen dient u via uw ziekenfonds te passeren voor een afrekening. De afrekening op papier van het ziekenfonds, dient u te samen met alle rekeningen te bezorgen aan onze GC. Zonder dit blad kan er geen terugbetaling plaatsvinden.

Stap 5

Na afhandeling van het gehele dossier ontvangt u een kwijtschrift met het te ontvangen bedrag. Hou er rekening mee dat de eindafrekening ook mede bepaald wordt door heel wat extra factoren.

Blessurepreventie

VOETBAL MET DE JUISTE SCHOENEN, SCHEENBESCHERMERS

Veel mensen voetballen in België . Logisch, want voetballen is leuk en gezond. Door voorafgaand aan het voetballen de tijd te nemen voor een goede voorbereiding en tijdens het spel bewust om te gaan met de risico’s, kun je eenvoudig voorkomen dat je uitvalt door een blessure.

Want de kans op een blessure tijdens het voetbal is aanzienlijk. Bij de jeugd opleiding van Bocholt vv willen wij dat onze spelers zo actief mogelijk deel kunnen blijven nemen in onze jeugd opleiding.

Wil je voorkomen dat je geblesseerd raakt tijdens het voetballen door verkeerd schoeisel of scheenbeschermers? Lees dan alle informatie hier onder. Zo ontdek je hoe je de kans dat je als gevolg van een blessure niet kunt voetballen, zo klein mogelijk kunt maken.

VEILIGHEID & UITRUSTING

Hier vind je veel praktische informatie en aankooptips over de beste uitrusting voor voetballers, inclusief de juiste schoenen, scheenbeschermers

VOETBALSCHOENEN

Gemiddeld loopt een voetballer bijna 300.000 kilometer in zijn ‘voetbalcarrière’, ofwel 9 à 10 kilometer per wedstrijd. Per kilometer maakt hij daarbij ongeveer 500 keer contact met de grond via zijn voeten – als hij rent bijvoorbeeld of de bal raakt. Logisch dat je wel goede voetbalschoenen nodig hebt om blessures te voorkomen.

HOE LANG EN HOE BREED ZIJN JE VOETBALSCHOENEN?

Al koop je nog zo’n goede schoen, als de pasvorm of maat niet kloppen, zitten ze toch niet lekker. Let dus goed op de lengte en breedte van je schoenen:

In de lengte van de schoen moet er voldoende ruimte over zijn voor je tenen. Voor een goede voetafwikkeling heb je een halve tot één cm nodig tussen de toppen van je tenen en de schoenrand.

Check of in je schoenen ook genoeg ruimte is boven je tenen. De bovenkant van de schoen mag namelijk niet over de bovenkant van je voet en tenen schuren. Dan kan eelt ontstaan, of blaren. Als je voeten nog groeien, is het extra belangrijk dat er genoeg ruimte boven de tenen over is.

Maak je veel wend- en keerbewegingen tijdens het voetballen? Kies dan voor schoenen die strak zitten (vanwege de stevigheid en stabiliteit), maar niet té strak. Veel voetballers dragen schoenen een maat te klein, omdat zij dan meer controle over de bal en een sterk gevoel met de grond onder hun schoenen hebben. Dat kan, maar houd er dan wel rekening mee dat schoenen snel uitlopen en ze dan weer minder stabiliteit bieden. Bovendien loop je meer risico op blaren en blauwe teennagels.

Zorg dat je schoenen overal goed aansluiten – ook in het breedste gedeelte. Als de veters bij aankoop al op z’n strakst zitten, zijn de schoenen te breed – en dus ongeschikt voor jou. Vaak zijn andere typen schoenen van hetzelfde merk dan ook ongeschikt. Bij een te brede schoen gaat je voet voorin schuiven en dat belemmert je bij stop- en startbewegingen

GEBRUIK TIPS VOOR VOETBALSCHOENEN

Wil je optimaal gebruik maken van je voetbalschoenen en het risico op blessures tijdens het spelen minimaliseren? Let dan op de volgende tips:

Vervang voetbalschoenen ruim voordat de oude versleten zijn. . Als je noppen afgesleten zijn, is de grip op het veld afgenomen. Dit vergroot de kans op blessures. Leen liever niet iemand anders zijn voetbalschoenen. Voetbal je met schoenen van een ander? Dan kun je blessures oplopen, doordat zijn stand van je voeten en je manier van lopen mogelijk heel anders is dan die van jou. En dat is ‘ingesleten’ in de schoenen.

Loop nieuwe schoenen langzaam in. Dat doe je door ze in het begin af te wisselen met je oude schoenen. Hoewel een schoen natuurlijk lekker moet zitten, voelen nieuwe exemplaren meestal niet direct aan als een tweede huid. Ze worden pas echt comfortabel als je ze hebt ingelopen.

Maak je schoenen nat als je ze voor het eerst gebruikt. Als je schoenen voor de eerste keer natmaakt, gaan ze gelijk lekker naar je voet staan. Maak je schoenen nat met warm water. Hou ze dan aan ga met de natte schoenen trainen. Doordat de schoenen gelijk naar je voeten gaan staan, krijg je geen last van blaren.

Vet je voetbalschoenen regelmatig in met blank leervet.

Zorg voor een goed onderhoud van de schroefdoppen, dit bij spelers die uitgegroeid zijn.. Haal de noppen er regelmatig uit, smeer ze in met vaseline of olie en draai ze daarna weer vast. Gebruik zuurvrije vaseline of olie om te voorkomen dat je noppen gaan roesten. Let op dat je de noppen niet ‘doordraait’, zodat je ze bij slijtage makkelijk kunt vervangen.

Kijk voor elke training en wedstrijd je voetbalschoenen even na. Controleer of alle noppen nog goed vastzitten. Let ook op versleten en kapotte onderdelen of plekken op je schoenen. Als je op tijd naar de schoenmaker gaat, kan hij je schoenen meestal nog repareren. Soms kun je van tevoren al maatregelen nemen om kapotte onderdelen te voorkomen. Bijvoorbeeld door je schoen precies op maat te laten maken.

Laat voetbalschoenen nooit in je tas zitten. Haal je schoenen eruit en laat ze binnenshuis drogen, ofwel ‘uitwasemen’. Doe je dit niet? Dan gaan je schoenen na een tijdje stinken door het vele vocht dat erin blijft zitten. Ook kunnen er schimmels in je schoenen ontstaan. Droog (natte) schoenen nooit op de verwarming of andere warmtebron. Dan droogt de ‘boardplaat’ van je schoen uit. Stop er liever een schoenspanner of kranten in. Dan drogen je schoenen ook sneller. Een schoenspanner zorgt ervoor dat je schoen in model blijft. Kranten trekken vocht uit de schoen, maar alleen als je elke dag nieuwe kranten erin doet.

Maak schoenen schoon na elke training of wedstrijd. Verwijder al het zand, gras en klei met een borstel en spoel synthetische schoenen daarna af met water (bijvoorbeeld onder de douche). Echte leren schoenen mag je niet afspoelen onder water. Het is belangrijk om je schoenen schoon te houden. Viezigheid gaat op den duur vastzitten onder de zool en vermindert de grip. Maak schoenen nooit schoon met schoonmaakmiddelen. Dat is slecht voor de stiksels.

Smelt je veters dicht als je ze afknipt. Als je je veters te lang vindt, kun je ze afknippen. Smelt de uiteinden dan voorzichtig dicht met een brandende lucifer of kaars. Knijp de uiteinden daarna plat. Op deze manier rafelen je veters minder snel.

PERSOONLIJKE BESCHERMING

De volgende persoonlijke beschermingsmiddelen kunnen helpen om bij het voetballen blessures te voorkomen.

KEEPERSUITRUSTING

De keeper is extra kwetsbaar, door de harde schoten die op hem afkomen, en door de vele uitvallen die hij moet maken. Wil je blessures voorkomen? Draag dan de volgende keepersuitrusting:

Keepershandschoenen: die beschermen je handen en vingers goed en zorgen dat je meer grip hebt op de voetbal. De voetbal heeft namelijk vaak een plastic coating, en die wordt bij nat weer glad en glibberig.

SCHEENBESCHERMERS

Draag goede, schokabsorberende scheenbeschermers tijdens het voetballen. Zo bescherm je je onderbenen en enkels tegen vervelende blessures, zoals schaafwonden, kneuzingen en zelfs botbreuken.

Wat is het nut van scheenbeschermers?

Scheenbeschermers moeten altijd onderdeel uitmaken van de sportuitrusting van voetballers. Ze beschermen je onderbenen tegen trappen van tegenstanders en voorkomen zo vervelende blessures, zoals schaafwonden, kneuzingen en botbreuken. FIFA, UEFA en KBVB hebben het dragen van scheenbeschermers verplicht gesteld in hun competities, ook om het risico op aids te verkleinen.

Hoe koop en houd je de beste scheenbeschermers?

Een doorsnee scheenbeschermer is gemaakt van lichte kunststof en houd je met kleefstroken op hun plek. Moderne voetbalsokken houden scheenbeschermers ook op hun plek, doordat ze geweven zijn.

Controleer de maat van de scheenbeschermers door deze altijd te passen.

Koop alleen scheenbeschermers die je makkelijk aan en uit kunt doen.

Controleer of je de scheenbeschermers makkelijk kunt vastmaken. Kijk ook goed of deze vast blijven zitten tijdens het voetballen.

Koop geen scheenbeschermers op de groei. Hierdoor neemt het draagcomfort af, waardoor je de beschermers minder snel draagt.

Waarom zijn scheenbeschermers van harde kunststof het beste?

De meeste scheenbeschermers voldoen niet doordat ze trappen met de punt van een voetbalschoen niet goed kunnen opvangen. Ook bedekken de meeste scheenbeschermers de onderbenen en enkels onvoldoende. Slechts een paar scheenbeschermers voldoen, vooral de typen die voor ijshockeyers op de markt zijn gebracht.

FIFA, UEFA en de KBVB hebben het dragen van scheenbeschermers verplicht gesteld, maar geen kwaliteitseisen gesteld. Wel geven zij om schaafwonden, open wonden en botbreuken te voorkomen de voorkeur aan scheenbeschermers van harde kunststof. Die bedekken een groot deel van het onderbeen en de enkelknobbels, en zitten ook comfortabel.

Koude temperaturen

VOETBALLEN IN DE KOU. WAARMEE MOET JE REKENING HOUDEN.

Als je gaat voetballen in de koude, dan is het van belang dat je je goed aankleedt. Bescherm die lichaamsdelen die met de buitenlucht in aanraking komen extra tegen afkoeling en bevriezing. Zorg er tevens echter ervoor dat je niet te veel kleren aan hebt.

AAN WELKE VOORWAARDEN MOET EEN GOEDE SPORT KLEDING VOLDOEN?

De thermo onderkleding moet de vrijgekomen transpiratiedamp snel afvoeren naar de volgende kleding laag. Je bovenkleding mag geen vocht opnemen en dient ervoor te zorgen dat wind, regen, koude niet van buiten naar binnen kunnen. De transpiratiedamp moet wel naar buiten toe afgevoerd kunnen worden. Van binnen blijf je dan droog. Vaak maken spelers de fout dat ze teveel kleding aandoen, waardoor ze in hun zweet ‘drijven’. In dat geval begin je namelijk overmatig te zweten en als dat zweet door de kleding heen komt, zal het lichaam door de verdamping van dit zweet sneller afkoelen.

Het hoeft hiervoor helemaal niet zo koud te zijn! Zo kunnen onderkoelingsverschijnselen al optreden bij temperaturen van 15° Celsius en lager. Het risico wordt namelijk niet alleen bepaald door de temperatuur, maar door de combinatie met windsnelheid, regen en koude. Regen vergroot de kans op het ontstaan van onderkoelingsverschijnselen, doordat dit het isolerend vermogen van veel soorten sport kleding negatief beïnvloedt. Zorg er dus steeds voor dat je een regenjas altijd bij je hebt.

Draag bijvoorbeeld ook een muts om afkoeling van het hoofd te voorkomen, aangezien ons lichaam de meeste warmte afgeeft bij het hoofd. Vooral bij jongeren tot 13 jaar is de schedel een stuk dunner dan bij volwassenen. Smeer de lippen eventueel in met vaseline. Bescherm de vingers door het dragen vanthermische handschoenen of wanten.