Voorbeschouwing Bocholt VV – KSK Tongeren

We hadden er vol verwachting naar uitgekeken, maar de wedstrijd in Hoogstraten werd een sof. In een felle eerste helft liep de thuisploeg onze jongens helemaal onder de voet; na de rust bleek het kalf verzopen. Dit weekend komt met SK Tongeren een eerste gouwgenoot over de vloer, en is een derby geen ideale gelegenheid om een en ander recht te zetten?

Een stad als Tongeren – zoals u weet een van de oudste van het land – kan logischerwijs niet anders dan een club met standing herbergen, en inderdaad, het Tongerse voetbal kan bogen op een rijke geschiedenis. In 1969 fuseerden Cercle en Patria in SK Tongeren, en dat zou in het begin van de jaren tachtig resulteren in twee jaar eersteklassevoetbal, met bekende namen als Lei Clijsters en Jos Daerden. Jammer genoeg kon het van zo’n hoogtepunt niet anders dan bergaf gaan, eerst nog geleidelijk, met vele jaren in Tweede en Derde Nationale, tot de vrije val kwam, met als dieptepunt een degradatie uit Tweede Provinciale in 2014 die maar net vermeden kon worden door een fusie met buur Heur VV. De befaamde Tongerse jeugdwerking bleef bestaan onder het roemrijke stamnummer 54, het eerste elftal begon als Heur-Tongeren (stamnummer 4600) aan een steile opmars. Die bracht de club tot in (het huidige) Tweede Nationale Amateurs, waarop dan toch weer een degradatie volgde naar Derde. Toen meteen daarop weer kampioen werd gespeeld – we schrijven 2020 – werd in volle coronatijd besloten om terug aan te knopen met de traditie. Stamnummer 54 slorpte nummer 4600 op en zo nemen we het dit weekend op tegen het mooie blauw en wit van weleer. Voetbal is niet altijd een eenvoudige zaak – of het moet in Bocholt zijn, waar het stamnummer 595 uit 1923 nooit ter discussie heeft gestaan…

Tot zover de geschiedenisles. SK Tongeren heeft de lopende competitie moeizaam aangevat en verloor zijn eerste wedstrijden tegen Eendracht Aalst (1-3) en bij City Pirates (3-2). Onnodig te zeggen dat de Eburonen dringend op zoek zijn naar puntengewin, als het even kan zo snel mogelijk, en dat ze aan de Damburg met het mes tussen de tanden aan de aftrap zullen verschijnen. Met jongens als Dingenen, Otero Perez en Camara kunnen de Tongenaren bogen op de nodige ervaring, en van Ricardo Leao Kessels zijn we zeker dat hij zaterdag driedubbel gemotiveerd aan de aftrap verschijnt: hij speelde de afgelopen twee seizoenen in het zwart en wit van Bocholt VV. Met twee doelpunten liet Ricardo vorige week alvast zien dat hij er klaar voor is.

Onze jongens dan. De eerste wedstrijd tegen City Pirates vonden we overtuigend, met doorlopend overwicht en na negentig minuten drie verdiende punten, maar vorige week liep het dus (flink) mis. Het dient echter ook wel gezegd: de tegenstander van vorige week Hoogstraten VV werd reeds bij aanvang van het seizoen als een der favorieten getipt – niet ten onrechte dus. Dat Bocholt VV zelf ook ambities koestert, zien we zaterdag tegen Tongeren natuurlijk ook graag nog eens onderstreept.

Op naar de eerste derby, en hopelijk op naar een tweede overwinning!

Other Articles

Club
Flink de boot in
Club
Roemloos ten onder