Geschiedenis

HISTORIEK

In 1923 hielden een aantal Bocholtenaren de Bocholter Voetbalvereniging boven de doopvont. De aansluiting bij de Belgische Voetbalbond volgde in het seizoen 1924-1925.

In 1925-26 traden we aan in vierde provinciale afdeling. De titels volgde elkaar snel op en in het seizoen 1930-1931 vierde men de promotie naar bevordering. Hiervoor speelden we een testmatch tegen Hoeselt op het veld van Thor Waterschei. Meer dan 3000 toeschouwers zagen Bocholt VV met 1-0 winnen. Het bleef slechts bij één jaar bevordering.

Daarna speelden we met wisselend succes in de provinciale afdelingen. De oorlogsjaren 1939-1945 waren stille jaren.

In het seizoen 1947-48 speelden we kampioen in de 2de gewestelijke reeks. Maar enkele jaren later zakte Bocholt VV naar de lagere reeksen.

Onder leiding van speler-trainer Ben Korver steeg men in het seizoen ’56-’57 naar eerste provinciale afdeling. Slechts na 22 wedstrijden leden we de eerste nederlaag! We speelden met 9 punten voorsprong kampioen, Bocholt vierde uitbundig feest en een heuse supportersclub ‘Non- Stop’ werd opgericht. Het werd het begin van een bloeiperiode voor onze club.

Kleine kinderen worden groot, intussen waren we de ‘Koninklijke’ Bocholter Voetbalvereniging geworden. KBVV, tot op de dag van vandaag de naam die we met grote trots dragen.

In het seizoen 1961-1962 was er opnieuw een promotie, nu naar bevordering. Lang duurde dit avontuur niet, wij moesten terug naar de provinciale afdeling na het seizoen ’63-’64. In ‘69- ’70 volgde dan het onvermijdelijke: een degradatie naar 2de provinciale. Maar liefst 22 jaar werd hier gebivakkeerd, donkere en grijze jaren, tot de krachten dan toch eindelijk – met de onvermijdelijke steun van Brouwerij Martens – werden gebundeld: in het seizoen 1992-1993 keerden we terug naar eerste provinciale, na een nek-aan-nek race met Esperanza Neerpelt en onder de hoede van Jim Steensels. Meteen het begin van een opmars die tot op heden geen eindpunt heeft gekend…

Eerste provinciale zou maar een tussenstop blijken. Intussen was Rony Vangompel aangesteld als speler-trainer, oud-speler in Eerste Klasse met Lommel SK en als neef van clubicoon Martin Vangompel en diens zoon Kurt meer dan stevig verankerd in het DNA van onze club. Hij lukte het onmogelijk gewaande: promotie naar de nationale reeksen (1998) en quasi in één ruk door (2000) ook naar Derde Nationale, dit alles met grotendeels Bocholter jongens.

Het was even wennen op dit hoge niveau, zowel sportief als extra-sportief, maar onze cub hield het er vijftien jaar uit, tot de grote hervorming van 2016. Het sportieve niveau werd stelselmatig opgedreven: werd er de eerste jaren nog noodgedwongen gestreden voor het behoud – mooie herinneringen trouwens, zo herinneren we ons een gewonnen thuiswedstrijd tegen FC Luik voor 2000 toeschouwers – dan speelden onze jongens de laatste seizoenen steevast mee voor een plek in de top vijf. In 2012 was het Dessel Sport en in 2013 Virton, telkens was er één club die ons de loef afstak voor promotie naar Tweede Klasse.

Het seizoen 2015-2016 bracht een complete herschikking van het Belgische voetballandschap, en met een derde plaats kwamen we net te kort om een plaatsje op te eisen in de hoogste Amateurklasse.

Het vermelden waard, als we het toch hebben over clubgeschiedenis:
Bekerwedstrijden tegen Cercle Brugge, Moeskroen, KV Mechelen, OH Leuven, Charleroi, Club Brugge, AA Gent en Anderlecht (2004, in eigen Damburgstadion, voor 3000 toeschouwers). Bekeroverwinningen tegen STVV (2004), Beveren en Antwerp (2013, terugkeer door de grote poort van coach en tot op heden TD Rony Vangompel).

K. Bocholter VV, op een zucht na honderd jaar voetbalgeschiedenis, en wat zijn we er trots op!

De eerste ploeg van 1923 moet er ongeveer zo uitgezien hebben:

Jaak Van Erum
Smeets
Langens Willem + Jan
Gebroeders Ceyssens
Stinckens Wietje
Gebroeders Simons
Theunis Vic
Smeets Nol
Herteleer Thieu
Roberscheuten Jan
Geussens Toine

Het eerste bestuur:

Voorzitter Dr Bijvoet, secretaris Meester Brands, Vanotterdijk Henri, Martens Frans, Schetz Jaak, Keyers Thieu, Vanbaelen Jan, Schuermans Willem en Henri, Geunis Henri, Stinckens L, Vrancken Lambert en Boonen Leo.